Implantologie
Dit gedeelte van de tandheelkunde heeft de extra interesse van tandarts Deeleman.
Tandarts Deeleman heeft zich de afgelopen 15 jaar steeds meer geïnteresseerd in de implantologie. In eerste instantie gericht op het prothetische deel van de implantologie, het maken van protheses en kronen of bruggen op implantaten. Vanaf 2008 is daar ook de chirurgie bijgekomen. In de meeste gevallen zijn deze behandelingen volledig in onze praktijk uit te voeren. Voor de implantologie wordt er gewerkt met betrouwbare implantaatsystemen. Voor elke specifieke behandeling wordt dan ook gekeken wat de beste oplossing biedt.
Orale rehabilitatie
Door de jaren heen kan het gebit ernstig verzwakken. (Extreme) slijtage en het verlies van tanden en kiezen kunnen er voor zorgen dat de functie en esthetiek ernstig verstoord raken. Omdat het gebit een systeem is wat helemaal afgestemd is, is het niet altijd mogelijk om één probleem aan te pakken zonder met de rest rekening te houden.
Door de ervaringen die tandarts Deeleman heeft opgedaan tijdens zijn werkzaamheden op het centrum voor bijzondere tandheelkunde te Nijmegen probeert hij daar in die specifieke gevallen een totaaloplossing aan te bieden. Hier komen vaak alle andere behandelingen samen. Met name bij deze behandelingen is het van belang dat de mondhygiëne en motivatie goed is. De kosten voor deze behandelingen kunnen vrij hoog worden.
Extreme slijtage.
Met behulp van composietvullingen is dit vaak al heel goed op te lossen. In een aantal gevallen zijn dan kronen, bruggen en facings nodig om de esthetiek verder te verbeteren.
Verlies van tanden en kiezen.
Doordat het verlies van tanden en kiezen er soms voor kan zorgen dat de nog aanwezige tanden en kiezen gaan verschuiven. De kauwfunctie en esthetiek kan daardoor verstoort raken. Soms is dat orthodontisch op te lossen (met een beugel, hiervoor verwijzen wij naar enkele collega’s). In andere gevallen is het beter om dit probleem op te lossen door middel van frameprotheses, soms in combinatie met kronen. En in weer andere gevallen komt ook de implantologie weer om de hoek kijken.
Mondhygieniste
Het belangrijkste voor uw gebit is het onderhoud. Door een goede gebitsreiniging en het beperken van zoetmomenten kunnen veel problemen voorkomen worden. Beter gezegd: “Hoe beter het gebit gereinigd wordt, hoe minder wij in de praktijk aan uw gebit moeten doen”. Helaas weten wij dat in een aantal gevallen de eigen gebitsreiniging van de patiënt niet voldoende is om gaatjes en tandvleesproblemen te voorkomen. In die gevallen kunnen de preventie-assistente of mondhygiëniste extra ondersteuning bieden in de zorg voor uw gebit.
Preventie-assistente.
Onze preventie-assistentes behandelen op maandag- en donderdagmiddag. Zij geven advies over hoe u uw gebit het beste kan onderhouden en kunnen daarbij juist naar specifieke situaties kijken om daar een goed oplossing voor vinden. Daarnaast verwijderen zij tandsteen en aanslag. Tevens kunnen zij afdrukken maken voor bleekmallen als u uw gebit wil bleken. Zij mogen ook foto’s maken in opdracht van de tandarts.
Mondhygiëniste.
Onze mondhygiëniste is op maandag en dinsdag aanwezig. De patiënten die tandvleesproblemen hebben kunnen door haar behandeld worden. Door het verwijderen van tandsteen en plak en uitgebreide instructies probeert zij de mondgezondheid te verbeteren. In een aantal gevallen is de tandvleessituatie soms al zo ver achteruitgegaan dat zij geen verbetering kan verkrijgen. In dit geval zal ze met u bespreken om de behandeling door een parodontoloog te laten uit voeren.
TIP: roken heeft een bewezen negatief effect op het tandvlees en de behandeling daarvan.
Kronen, bruggen en facings
In onze praktijk worden ook kronen, bruggen en porselein facings gemaakt. Het voordeel is dat deze voorzieningen de functie en esthetiek nagenoeg volledig herstellen of zelfs verbeteren.
Kronen.
Als een tand of kies ernstig verzwakt is of esthetisch slecht is dan is het vaak mogelijk om een kroon te vervaardigen. Een kroon is een kapje die de tand of kies volledig omvat en op die manier versterkt. Door dat de meeste kronen een porseleinen bovenlaag hebben zien ze er heel natuurlijk uit. De onderstructuur kan van metaal of keramiek zijn. In het laatste geval spreken we van volkeramische kronen. Hier zijn zeer fraaie resultaten mee te bereiken.
Bruggen.
Als er één of enkele tanden/kiezen afwezig zijn en het gat wordt begrensd door twee of meerdere buurtanden of kiezen dan is het mogelijk om een brug te maken. Een brug is eigenlijk een aantal kronen die met elkaar verbonden zijn. ten opzichte van de gedeeltelijke protheses is het comfort nog beter.
Implantaatgedragen kronen en bruggen.
Als een gebit bijna gaaf is maar er toch tanden of kiezen afwezig zijn dan kan het soms beter zijn om een implantaat te plaatsen om er vervolgens een kroon op te maken. Het voordeel is dat de eigen tanden of kiezen dan niet beslepen hoeven te worden voor een brug. Dit is een heel natuurlijke oplossing.
porseleinen facings.
Facings of veneers is een benaming voor een schildje waar mee de voorzijde van een tand bedekt kan worden. Deze kan van composiet (wit vulmateriaal) of porselein vervaardigd worden. Dit is een zeer geschikte oplossing om tanden op te knappen als kronen niet direct nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan tanden die verkleurd zijn, niet helemaal recht staan of waar de vorm niet zo mooi is (bijvoorbeeld bij slijtage).
Dentoalveolaire chirurgie
Dit gedeelte van de tandheelkunde heeft de extra interesse van tandarts Deeleman.
In onze praktijk voeren we nagenoeg alle extracties zelf uit. Daarnaast heeft tandarts Deeleman zich de afgelopen 15 jaar steeds meer geïnteresseerd in de implantologie. In eerste instantie gericht op het prothetische deel van de implantologie, het maken van protheses en kronen of bruggen. Vanaf 2008 is daar ook de chirurgie bijgekomen. In de meeste gevallen zijn deze behandelingen volledig in onze praktijk uit te voeren. Voor de implantologie wordt er gewerkt met betrouwbare implantaatsystemen. Voor elke specifieke behandeling wordt dan ook gekeken wat de beste oplossing biedt.
Tandvlees.
Met name bij de uitgebreidere behandelingen zoals de orale rehabilitatie is het soms handig om een correctie uit te voeren aan het tandvlees. Dit komt de functie en esthetiek ten goede. Vaak zijn dit kleine correcties zodat een vulling of kroon voorspelbaarder gemaakt kan worden. Soms is het nodig om een kroonverlenging uit te voeren om een nieuwe kroon te kunnen maken.
Bij de patiënten met tandvleesproblemen is het soms ook nodig om parodontale chirurgie toe te passen. In enkele gevallen verwijzen we naar een parodontoloog.
Wortelresten en afgebroken tanden of kiezen.
In deze gevallen zijn soms kleine chirurgische ingrepen nodig om zo atraumatisch mogelijk de wortel(rest) te verwijderen.
Apexresectie.
In een enkel geval ontstaan er, ondanks een wortelkanaalbehandeling, weer pijnklachten. In die gevallen is het soms nodig een apexresectie te doen. Deze kunnen wij ook in de praktijk uitvoeren, voor de complexere gevallen verwijzen we naar de kaakchirurg. Afhankelijk van de situatie bekijken wij wat de beste en snelste wijze is om u te behandelen.
Protheses
Als u meerdere tanden en/of kiezen mist of misschien zelfs alle tanden en kiezen dan is het mogelijk om een prothese te maken. Afhankelijk van de situatie zijn er de volgende mogelijkheden.
kunsthars plaatprothese - gedeeltelijk kunstgebit.
Mist u één of meerdere tanden en/of kiezen dan is dit een snelle, simpele en goedkope oplossing. Door de vormgeving kan het comfort wat minder zijn. Wij maken deze vaak als een tijdelijke oplossing om een periode van enkele maanden tot 1-2 jaar te overbruggen.
Dit is een oplossing waarbij de esthetiek vaak al aardig mee wordt verbeterd.
frameprothese - gedeeltelijk kunstgebit met metaalbasis.
Men kan dit de luxere uitvoering noemen van de kunsthars plaatprothese. Door het gebruik van metaal wordt het comfort verhoogd. Het metaal kan dunner uitgevoerd worden en verder geleidt het beter de warmte. Door dat er ook ankers gebruikt worden is de houvast ook beter. Deze metalen ankers liggen om enkele van de eigen tanden/kiezen en werken als veertjes. In enkele gevallen kunnen deze ankers ook anders vormgegeven worden waardoor de esthetiek en houvast verbeteren.
kunstgebit - volledige prothese.
Als u al uw tanden en kiezen kwijt bent of kwijt gaat raken kunnen wij een volledige prothese maken. Uit ervaring weten wij dat een volledige prothese in een aantal gevallen niet naar tevredenheid functioneert. Belangrijkste is om te weten dat een prothese altijd een beperking heeft. De duidelijkste is dat het kauwvermogen nog maar 20% is van een betande kaak. Verder kan met name een onderprothese best los zitten. Er is sinds een aantal jaren een mogelijkheid om daar verbetering in te krijgen. Dat is door gebruik te maken van implantaten voor een klikgebit.
klikgebit - prothese op implantaten.
Als een bestaande volledige prothese te los zit, vaak drukplaatsen geeft en eten/praten moeilijker gaat dan is het misschien mogelijk dat een klikgebit hier verbetering in brengt.
De bekendste vorm is een klikgebit waarbij in de onderkaak twee implantaten worden geplaatst met daar op een metalen steg (staaf). Op deze steg kan de prothese dan vastklikken middels een kleine metalen huls in de prothese.
Controles en preventie
Wij adviseren onze patiënten om 2x per jaar voor de periodieke controle een afspraak te maken. Deze kan dan gecombineerd worden met de behandeling bij de preventie-assistente of mondhygiëniste. Met name voor kinderen is dit erg belangrijk. Zij zullen dan sneller wennen aan de behandelingen bij ons.
Tijdens de controle worden soms ook controlefoto’s gemaakt. Dit is om gaatjes op te sporen die in de mond niet direct zichtbaar zijn. Vanwege de röntgenstraling proberen wij het maken van de foto’s zo veel mogelijk te beperken. Daarnaast maken wij gebruik van digitale foto’s waardoor de stralingsbelasting per foto verder beperkt wordt.
Indien er gaatjes worden geconstateerd maken wij met u een afspraak om deze te behandelen. Soms is het ook nodig om oude (lekkende) vullingen te vervangen. Uiteraard worden ook ontstekingen aan tanden of kiezen behandeld. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking en prognose van de tand/kies wordt er een afspraak met u gemaakt voor een wortelkanaalbehandeling of extractie.